Deze bereiding schrikt heel wat mensen af, maar eigenlijk is het echt niet moeilijk! Geraardsbergse mattentaarten zijn een streekgerecht om fier op te zijn!
Dit is een recept voor 10 kleine mattentaarten of 5 grote.
Breng 1,75 l volle melk aan de kook. Wanneer de melk kookt, doe je er 875ml karnemelk bij. Je zal zien dat de melk heel snel begint te stremmen. Je laat dit 20 minuten koken en je roert voortdurend, zodat de melk niet aanbrandt. Je spant een theedoek over een kom en giet er het mengsel door. Het vocht mag je gewoon weggieten, maar de wrongel laat je een nacht uitlekken in de doek. Wanneer je geen geduld hebt om zo lang te wachten, kan je ook de wrongel heel hard uitwringen tot er geen vocht meer uitkomt!
De wrongel duw je nu door een fijne zeef en mengt dit met een snuifje zout, 3 eierdooiers, 175g suiker en 1/4 zakje (ong. 12 g) puddingpoeder. Daarna klop je 3 eiwitten op en spatelt ze zachtjes door de massa.
Steek nu rondjes uit bladerdeeg en bekleed je bakvormpjes met het bladerdeeg, zodat ook de randen goed bekleed zijn. Schep de kaasvulling in de vormpjes en dek af met een nieuw plakje bladerdeeg. Druk de randen goed aan en maak in het midden een gaatje waaruit de damp kan ontsnappen. Bestrijk met losgeklopt ei en bak 20 minuten op 200°. Grote mattentaarten bak je 40 minuten.
Mmmmm! Overheerlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten